Maanan Suomenhevoset

Kaunis Uni

RMP★★
Rekisterinumero VH23-018-0440 KO-taso Helppo B
Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, tamma RE-taso -
Syntymäaika, ikä 30.6.2023, 4-vuotias ME-taso -
Väri, merkit Musta Kilpailulaji Kouluratsastus
Säkäkorkeus 155 cm Kilpailuluokka max. Vaativa B
Kasvattaja Reija Käkiharju (VRL-11936) Sijoittumiset 0 kpl
Omistaja Elisa (VRL-06066), Maanan Suomenhevoset Näyttelypalkinnot
Suvultaan 1-polvinen, ei tarjolla jalostukseen


Finnhorse mare, born in 30.6.2023 (aging randomly)
black, 155 cm height at withers
Finnish v-license VH23-018-0440

Breeder Reija Käkiharju (VRL-11936)
Owner Elisa (VRL-06066), Maanan Suomenhevoset
Competes in dressage
Dressage: 2nd lvl

Not available for breeding (1 gen. pedigree)
0nd grade diploma at Finnhorse studbook
(grades 1-3 where 1st is best)

Unskin historiaa

Unski, kaunis musta suomenhevosvarsa avasi silmänsä maailmaan 30. kesäkuuta 2023. Sen tarina alkoi Käkiharjujen tallilta, jossa huolellisesti suunniteltu yhdistelmä toi elämään uuden lupaavan tulokkaan. Ennen kuin pieni Unski-varsa oli edes ehtinyt ottaa ensimmäistä askeltaan, oli sen tulevaisuus kouluratsuna lyöty lukkoon jo aikapäiviä sitten. Unskin emän, tuttavallisesti Kaislan (Kaunis Aika Itkeä) sekä isän, Aro-Untamon, perimässä virtaa kouluratsastuksen jalo tietotaito, eikä mahdollista lupaavaa potentiaalia tietenkään sovi heittää hukkaan.

Unskin varsa- ja nuoruusaika oli täynnä uteliaisuutta ja oppimista. Jo aivan alusta asti tamma on osoittanut kiinnostusta ympäröivää maailmaa kohtaan ja näyttää älykkyytensä sekä avoimuutensa sopeutumalla uusiin kokemuksiin ongelmitta. Sillä on myös näyttävät liikkeet, joita on ilo katsella! Reija antoi kasvatilleen mahdollisuuden kehittyä omassa tahdissaan, antaen sille aikaa kasvaa vahvaksi ja terveeksi. Jo nuorena Unski sai tutustua erilaisiin aktiviteetteihin ja ympäristöihin, mikä on varmasti rikastanut sen "kokemusmaailmaa" ja antanut sille vankan perustan tulevaisuuden uusiin haasteisiin.

Millainen Unski on luonteeltaan?

Unski on nuori ja lupaava kouluratsun alku. Sen sukujuuret ovat syvällä kouluratsastuksen maailmassa, ja se näyttää perineen suvultaan karismaattisuuden, näyttävät liikkeet sekä aimo annoksen älykkyyttä ja lahjakkuutta. Tammasta huokuu persoonallisuus, jota voisi kuvailla erittäin sosiaaliseksi ja uteliaaksi. Se ei malta olla tervehtimättä innokkaasti tarhan portilla ja uteliaana otuksena se tarkkailee alati ympäristöään.

Unski levittää myös iloa ja positiivista energiaa minne ikinä liikkuukin. Tamman lempeät silmät ja rauhallinen olemus toivottavat tervetulleeksi kaikki – myös lajitoverinsa. Unski on avoin ja suvaitsevainen oikeastaan ihan kaikkien seurassa, ja se taipuu mieluummin yhteistyöhön kuin rynnii konflikteihin. Nuorten varsojen kanssa se pärjää myös hyvin, vaikka ei ole vielä omia jälkeläisiä saanutkaan. Se on vähän kuin Muumimamma, joka huolehtii kaikkien mukuloista.

Tamman seurassa on helppo touhuta erilaisia hommia ja aktiviteetteja, koska se on nopeasti tilanteisiin sopeutuva ja vahvasti sellainen "Kaikki käy"-tyyppi. Se ei varsinaisesti suosi ketään, eikä sillä näytä olevan suosikki-ihmistä, vaan se antaa kaikille tasapuolisen mahdollisuuden olla sen paras sydänystävä. Tammasta huokuukin vahvasti suomenhevosen aito luontainen halu olla mukana kaikessa, mitä sen ympärillä tapahtuu.

Joku saattaakin edellisten perusteella ajatella, että tuollaisen hevosen selkään voi sitten varmasti laittaa kenet tahansa, ja kyllähän se osittain pitääkin paikkansa. Tamma tuntuu olevan sujut kaikenlaisten ratsastajien kanssa, mutta jos ratsastaja edustaa osaavampaa kaartia, niin mitä luultavimmin myös Unski näyttää parhaansa. Se on sellainen hevonen, joka ottaa työt vakavasti, mutta samalla se on nöyrä ja mukava ratsu. Silti Unski on vielä aika raakile kouluratsastuksessa, mutta se näyttää oppivan vauhdilla ja sen potentiaali on selvästi havaittavissa.

Vaikka Unski ei ole vielä äärimmäisen taitava, pärjää se mainiosti helppojen koululuokkien kanssa. Se on ahkera ja herkkä oppilas, joka imee itseensä uusia taitoja nopeasti. Tällä hetkellä tamma loistaa parhaiten ihan niissä perusjutuissa, ja sen saumaton yhteistyö ratsastajien kanssa on ihailtavaa. Unski tarttuu myös innolla vaikeampiin haasteisiin ja kukoistaa niiden edessä.

Mitä tamman liikkeisiin tulee, ovat ne laadukkaat, matkaavoittavat ja Unskilla on jo ihan kohtalaisen hyvä tasapaino. Sen askeleet on kuin pilven päällä istuisi. Niissä istuminen on aikas mukavaa – jopa silloin, kun mennään vähän vauhdikkaammin, esimerkiksi maastoillessa. Ratsuhommien lisäksi tamman kanssa on touhuttu monipuolisesti myös muiden lajien parissa, kuten ohjasajon ja kärryjen kanssa. Tämä tietysti tuo mukavaa vaihtelua päiviin ja tukee tamman kehittymistä.

Lyhyestä virsi kaunis! Oli tilanne mikä tahansa, Unski hoitaa tarvittavat tehtävät mutkattomasti ja näyttää nauttivan työskentelystään. Tällä hetkellä se kilpailee noin Helppo C/B -tasolla. Ja vaikka se ei vielä ole valmis huipulle, se kasvaa ja kehittyy lupaavasti omassa tahdissaan. Unskilla on potentiaalia ja kykyä edetä kouluratsastuksen polulla ja siirtyä kohti vaativampia luokkia aikanaan.

Sukulaiset - 1-polvinen suku

i. Aro-Untamo
sh, trt, 158 cm
ii. Aro-Aatu
sh, trt, 159 cm
iii. Aro-Taavetti
sh, vrt, 158 cm
iie. Aro-Uuna
sh, prt, 154 cm
ie. Aro-Elsi
sh, trt, 155 cm
iei. Aro-Kuisma
sh, trn, 157 cm
iee. Aro-Varpu
sh, prt, 154 cm
e. Kaunis Aika Itkeä
sh hpm, 151 cm
ei. Hautajaishumppa
sh, hpm, 154 cm
eii. Tanssiks näin
sh, m, 158 cm
eie. Hurmanhuntu
sh, hprn, 154 cm
ee. Hymyitkiä
sh, trn, 150 cm
eei. Itkiväinen
sh, trn, 157 cm
eee. Ajaton Anniina
sh, prt, 154 cm

Varsan nimi Syntymäpäivä Toinen vanhempi
- - -


Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Delectus laborum explicabo eos voluptas, vero possimus nemo amet ipsa corporis incidunt dolorem, dolor eveniet omnis ratione magnam adipisci! Aperiam neque quod modi facilis mollitia ea quae nisi assumenda possimus tempora expedita sint nemo, eos perspiciatis ab sapiente. Dicta mollitia impedit maiores?

Näyttelytulokset ja kantakirjaus

31.10.2023 Suomenhevosten kantakirjatilaisuus, pisteet

Kilpailutulokset

- -

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset


Kouluvalmennus: Helppo C
Tänään oli aika aloittaa uusi valmennus Unskin uuden vuokraajan, Saran kanssa. Sara ja Unski lämmittelivät käynnissä tehden paljon ympyröitä ja voltteja. Tämä auttoi saamaan tamman kehon liikkeelle ja valmiiksi työskentelyyn sekä herätteli myös ratsastajaa. Siirtyessään raviin he vaihtelivat suuntia kiemuraurilla, jotta Unski saatiin taipumaan hyvin molempiin suuntiin. Parivaljakko kokeili myös lyhyitä diagonaaleja ja niistä takaisin uralle siirtymisiä, joiden avulla harjoiteltiin siirtymiä käynnin ja ravin välillä. Laukannostot sujuivatkin sitten ravi-käyntiherättelyiden jälkeen oikein mallikkaasti, kun tamma alkoi olla hyvin kuulolla. Ja jopa toisinaan ne olivat hieman liioitellun vauhdikkaita. Sara sai kuitenkin Unskin hyvin tasapainoon ja reagoi Unskin haluun vaihtaa laukkaa haastavammissa kohdissa, joissa nuori tamma haki vielä tasapainoaan. Kaikin puolin hyvän työn jälkeen valmennus päättyi kaksikon osalta mukavaan fiilikseen.

Kouluvalmennus: Helppo C
Sara ja Unski olivat jälleen valmiita harjoittelemaan. He lämmittelivät käynnissä, tehden pitkiä "siksak"-linjoja uralla ja kääntymisiä pääty-ympyröillä. Tämä auttoi hyvin Unskia valmistautumaan töihin. Siirryttyään raviin, kaksikko alkoi tehdä eripituisia ympyröitä ja kiemurauria. Ravityöskentelyssä tärkeimpänä oli pitää Unski tasapainoisena ja taipuneena molempiin suuntiin, ettei se lähtenyt kiirehtimään alta. He harjoittelivat myös laukannostoja ja siirtymiä käynnin ja ravin välillä pitkillä sivuilla ja keskihalkaisijalla. Valmennuksen päättyessä oli selvää, että Unski ja Sara tekivät hyvää yhteistyötä ja kaksikon tuleva kisakausi tulee varmasti sujumaan hyvin.

Maastoratsastus 1
Aamu valkeni aurinkoisena, ja päätin itse lähteä Unskin kanssa maastoon. Suuntasimme pienen kentällä kävelyn jälkeen tallin taakse läheisille metsäpoluille. Unski kulki oikein rentona ja uteliaana, tarkkaillen ympärillään olevaa luontoa. Annoin ohjien olla löysällä, joten tamma sai melkolailla itse päättää suuntaa. Se nautti selvästi tämän kaltaisesta rennosta menosta. Maasto tarjosi tammalle vaihtelevaa alustaa ja pientä nousua, mikä on oikein hyvää, mutta ei liian rankkaa treeniä nuorelle hevoselle. Palattuamme takaisin tallille, pääsi tamma suoraan pesulle. Maastossa oli aavistuksen kosteaa ja muutamat nopeammat laukkapätkät roiskutti kuraa neidin mahan alle jaloista puhumattakaan. Puhtoisena pesun jälkeen Unski suuntasi laidunkavereidensa luokse.

Puomiharjoitus
Sara ja Unski olivat jälleen valmennettavani. Ulkona satoi kaatamalla vettä, joten suuntasimme maneesiin. Maneesissa oli eilisen estetreenin jälkeen puomeja maassa, joten päätin tällä kertaa hieman lennosta tuoda vaihtelua meidän perinteiseen kouluharjoitteluun. Sara oli aluksi asiasta hieman eri mieltä, sillä hän on ehdottomasti vannoutunut kouluratsastaja, mutta tämäkin treeni olisi hyvää ihan kummallekin. Lisäksi puomit olivat maassa ja jos esteitä innostuisimme ylittämään, olisivat ne tasoa puomiluokka.. Siispä alkulämmittelyiden jälkeen Sara pyörsi päänsä ja käänsi tamman puomitehtävälle. Unski lähestyi puomeja rauhallisesti, mutta vähän epäröiden, sillä Saran ensimmäinen tuntuma oli hieman epävarma. Unski peilaa toisinaan hyvin ratsastajaansa, vaikka pääosin tyytyy korjailemaan mahdollisia virheitä. Tamma kuitenkin ylitti puomit liioitelluilla askeleilla ja pyysin Saraa tarkentamaan istunsaansa ja apujaan. Seuraavalle kierrokselle Saran paremmat avut ja kaksikon tarkempi lähestyminen auttoivat Unskia hahmottamaan puomeja paremmin, jolloin eteneminen oli tasaisempaa. Kerta kerralta kaksikon yhteistyö parani, ja Unski kulki puomien yli tasapainoisesti ja itsevarmasti. Tunnin loppupuolella nostin yhden pienen esteen, josta sain kuulla mutinaa, mutta jonka Sara ja Unski loppupeleissä ylittivät muutaman kerran varsin mallikkaasti. Hyvään suoritukseen oli hyvä päättää, joten päästin Saran ja Unskin suorittamaan itsenäiset loppuverryttelyt pienelle maastokävelylle.

Maastoratsastus 2
Iltapäivällä tallihommien jälkeen satuloin taas Unskin, ja suuntasimme siitä omalle avoimelle sänkipellollemme. Muutamien käynti- ja ravilämmittelyiden jälkeen kokosin ohjat ja annoin tamman ottaa vähän enemmän vauhtia. Ja voi jestas sitä riemua, mikä neidin peräpäähän syttyikään aivan yllätykseksi, mahdollistaen muutaman pienen riemupukin. Pysyin onneksi kyydissä mukana, sillä sen verran pieniä heittoja ne kuitenkin olivat. Raikas syystuuli iski viimaa silmiini joten oli aivan pakko hieman hidastaa vauhtia, mutta onneksi tamma noudatti pyyntöä hidastaa ja siirryimme ravin kautta käyntiin. Nautimme molemmat ympärillä olevasta avoimesta maisemasta, lumoavan kaunis tuo syksyinen ruska! Hetken siinä käveltyämme käänsin tamman ympäri ja se aavisteli oitis tulevaa. Unski tuntui nauttivan vauhdista ja sänkipellon ympäristöstä, joten annoin sen taas ottaa enemmän vauhtia alleen. Keskityin vain siis istumaan rentona ja annoin tilaa tamman liikkeille. Kun taas pian tuulenviiman muodostamat "kyyneleet" alkoivat häiritä omaa näkökykyäni, oli aika rauhoittaa meininki. Tällä kertaa se ei tavallisesti niin kuuliaiselle tammalle sopinutkaan, vaan Unski paineli menemään innolla pärskien ja kuolaimeen purren. Äh tällaista kyllä hevosissa inhoan, vaikka tähän tammaan luotankin. Muutaman pienen hetken jouduin kuitenkin jarruttamaan vähän napakammin, ja eipä onneksi jarruissa enää ollut suurta vikaa. Siispä vauhti hidastui hiljalleen ja lopulta kävelimme jo rennosti pellonreunaa pitkin hengitystä tasaten. Peltolenkin kierrettyämme palasimme takaisin tallille ja Unski pääsi vielä hetkeksi ulos.

Kouluvalmennus 3: Helppo B
Sara ja Unski valmistautuivat Helppo B -tason valmennukseen. Tallille oli saapunut tällä kertaa ulkopuolinen kouluvalmentaja. He aloittivat lämmittelyn käynnissä, keskittyen etenkin Unskin rentouteen ja kuuliaisuuteen. Käyntilämmittelyssä kaksikko teki runsaasti siirtymiä ja voltteja, jotta tamma oli täysin hereillä.

Ravitehtävän he aloittivat harjoitusravilla. Valmentaja tarkkaili erityisesti Unskin eteenpäinpyrkimystä ja askelten lennokkuutta. Tehtävänä oli suorittaa temponvaihdoksia ravin sisällä uralla ja lävistäjällä, ja tamma kulki oikein rytmikkäästi eteenpäin. Seuraavaksi he siirtyivät keskiraviin uralle ja Unski vastasi Saran apuihin hyvin. He tekivät toisella puolen kenttää kolmikaarista kiemurauraa, keskittyen tarkkoihin reitteihin.

Jossain välissä siirryttiin keskikäyntiin sujuvasti ja tämän jälkeen rentoon vapaaseen käyntiin. Valmentaja kiitteli Saraa hänen tasaisesta istunnasta ja moitteettoman hienovaraisista apujen käytöstä. Välikäyntien jälkeen tehtävänä oli suorittaa harjoitus- ja keskilaukkaa. Unski osoitti reippauttaan, eikä meinannut malttaa odotella. Viilenevät ilmat iskevät tammaan oitis, antaen sille aavistuksen lisävirtaa.. Onneksi Sara tiesi tämän ja osasi kiinnittää erityistä huomiota tempon säätelyyn. Valmennus päättyi kokonaisuutena ihan onnistuneesti, ja kaksikko sai paljon positiivista palautetta menostaan.